Gå direkt till huvudinnehåll

Överenskommelse kring modellen Bostad först

Datum: 2022-03-01

Nu tecknar Karlskronahem och socialförvaltningen i Karlskrona kommun en överenskommelse som ska hjälpa personer ur hemlöshet. Till grund för överenskommelsen ligger Bostad först, en modell där hemlösa personer kan erbjudas en egen permanent bostad. 

I modellen Bostad först ses bostaden som ett grundläggande behov och som en förutsättning för att människor ska kunna ta itu med sina andra eventuella problem. Flera kommuner i Sverige har infört Bostad först och enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har modellen varit framgångsrik.  

 Bostad först utgår från att personer i hemlöshet först behöver den grundtrygghet en egen bostad ger, innan de kan förväntas ta itu med och förändra sitt liv. Det är ett helt nytt förhållningssätt att arbeta evidensbaserat med för att förhindra hemlöshet, berättar Cecilia Grefve Lang, chef för socialförvaltningen i Karlskrona kommun.  

Överenskommelsen som tecknas mellan socialförvaltningen och Karlskronahem gäller från och med den 1 mars och till att börja med ingår fem lägenheter. 

 Ett socialt ansvarstagande ingår i vårt uppdrag som allmännytta och överenskommelsen är en del i det arbetet. Det är dock viktigt att vi samtidigt tar ansvar för alla våra hyresgäster, vilket hanteras inom Bostad först och den samverkan med socialförvaltningen som ingår i modellen, säger Rasmus Rasmussen, vd Karlskronahem.

Genom Bostad först får personerna ett andrahandskontrakt på en lägenhet i två år. Om hyresgästen sköter sig och följer hyreslagen övergår kontraktet till ett förstahandskontrakt efter de två åren. Under hela perioden finns socialförvaltningen som stöd för hyresgästen dygnet runt.  

 Personen som blir erbjuden en egen permanent bostad har under hela tiden kontakt med en boendestödjare från socialtjänsten. Motivation är en nyckelfråga och det jobbar vi tillsammans med under hela processen, säger Cecilia Grefve Lang.  

Karlskrona kommuns arbete med Bostad först kommer att följeforskas av forskare på Lunds universitet. Forskningen berör både den enskilde, socialförvaltningen och Karlskronahem.

Kundservice

Ring eller maila kundservice så hjälper vi dig så fort vi kan.

 

Kontakta vår kundservice
Våra medarbetare
Vanliga frågor och svar

Gör en felanmälan

Din felanmälan gör du på Mina sidor.
Störning eller akut felanmälan efter stängningstid? Ring 0455-227 17

Frågor och svar