När det blir kallare ute får vi många frågor om värme och inomhustemperatur. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna samt ger tips på vad du kan göra om du upplever det kallt i lägenheten.
När sätts värmen igång?
Värmesystemet sätts igång när utomhus-temperaturen ligger stabilt under cirka 15 grader.
Hur varmt ska det vara i min lägenhet?
Karlskronahem inomhustemperatur ska vara mellan 20 och 21 grader mitt i rummet, en meter över golvet.
Höjs temperaturen med ytterligare en grad höjs energiförbrukningen med 5 % vilket påverkar klimatpåverkan negativt.
Det har varit kallt ute i flera timmar men elementet är ändå inte varmt?
Flera fastigheter kan vara anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet. Det kan därför dröja ett litet tag innan det varma vattnet når dina element, om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet. Vi ber dig ha lite tålamod vid väderomslag - det varma vattnet är på väg till dig.
Varför är elementet svalt nedtill?
I våra lägenheter har vi vattenburen värme (element fyllda med vatten som cirkulerar). Ett element ska vara varmare upptill och svalare nedtill. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Det är inte säkert att ditt element alltid är varmt.
Termostaten är elementens ”hjärna” och mäter när rummet når rätt temperatur och stängs då av. Elementet kan då vara kallt när det är 21 grader i rummet.
Hur gör jag för att kontrollera temperaturen i min lägenhet?
Du mäter temperaturen i lägenheten på en meters höjd från golvet i mitten av rummet.
Vad gör jag om inomhustemperaturen är lägre än 20-21 grader och elementet ändå är kallt?
Kontrollera hur du har möblerat vid elementen. Möbler framför elementen kan hindra värmen att sprida sig i rummet. Det är viktigt att du inte täcker för termostat och element med möbler, gardiner eller elementskydd, för då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.
Är inte det det anledningen ber vi dig göra en felanmälan. När vi får in en felanmälan kontrolleras temperaturen. Är den 20-21 grader eller mer görs inget ytterligare. Är det kallare kontrollerar bovärden tekniska funktioner.
Tips för ett bra inomhusklimat
- Kolla att elementets termostat står i maxläge.
- Se till så termostaten inte är täckt med gardiner eller elementskydd.
- Se upp med soffor och långa gardiner framför elementet, de hindrar värmespridningen.
- Använd bara maxläget på spiskåpan (köksfläkten) när du lagar mat. En fläkt som står på för fullt transporterar ut värmen fortare än elementen hinner leverera den.
- Fäll ner eventuella persiennerna på nätterna. Persiennerna isolerar så att värmen behålls i rummet.
- Ventiler i fönster eller bakom elementen ska vara öppna så att frisk luft kommer in på rätt ställe.
- Tänk på att vädra rätt. Tvärdrag en kort stund ger rejält med friskluft. Samtidigt undviker du att kyla ner lägenheten.